Co nás čeká v Dubnu

Die Antwoord
11.4. Forum Karlín
JIHOAFRICKÝ HIP-HOPOVÝ FENOMÉN Die Antwoord SE VRACÍ DO PRAHY. VÝSTŘEDNÍ A PROVOKATIVNÍ DUO NINJA A YO-LANDI VI$$ER SLIBUJE VE FORU KARLÍN ELEKTRIZUJÍCÍ BIZARNÍ SHOW!
Die Antwoord SI DALI DLOUHOU PAUZU PO SVĚTOVÉM TURNÉ V ROCE 2019, ABY SE ZNOVU PUSTILI DO TOHO, CO UMÍ NEJLÉPE: HUDBU A UMĚNÍ. NYNÍ PŘEDSTAVUJÍ REANIMACI.
NINJA ŘÍKÁ: „PRACOVALI JSME V SOUKROMÍ TAK DLOUHO, ŽE NÁS NĚKTEŘÍ LIDÉ POVAŽOVALI ZA MRTVÉ!” A -YO-LANDI DODÁVÁ: „A TAK JSME SE ROZHODLI POJMENOVAT NAŠE NOVÉ EU / UK TURNÉ, Die Antwoord, REANIMATED!”
HUDEBNÍ A VIZUÁLNÍ STYL Die Antwoord (V AFRIKÁNŠTINĚ “ODPOVĚĎ”) VYCHÁZÍ Z JIHOAFRICKÉ SUBKULTURY ZEF. MÍCHAJÍ SYROVÝ PŘÍMOČARÝ hip hop, ELECTRO A RAVE, RAPUJÍ A ZPÍVAJÍ V AFRIKÁNŠTINĚ, XHOŠTINĚ A ANGLIČTINĚ. JEJICH BIZARNÍ, ČASTO VULGÁRNÍ VIDEOKLIPY ŠOKUJÍ, ŽIVÁ VYSTOUPENÍ JSOU VŽDY VÝSTŘEDNÍ SHOW.
Die Antwoord TVOŘÍ DYNAMICKÉ DUO – ZPĚVÁK WATKIN TUDor JONES S UMĚLECKÝM JMÉNEM NINJA A ZPĚVAČKA YOLANDI VISSER, ZNÁMÁ JAKO YO-LANDI VI$$ER. SPOLU S NEMLUVNÝM DJ HI-TEKEM A NEBO LI2HOODEM OSLŇUJÍ PUBLIKA PO CELÉM SVĚTĚ.
DUO VZNIKLO V ROCE 2008 V KAPSKÉM MĚSTĚ A JIŽ O ROK POZDĚJI Die Antwoord VYDALI DEBUTOVÉ ALBUM “$O$“, KTERÉ UMÍSTILI ZDARMA NA INTERNET. DÍKY VIDEU K PÍSNI “ENTER THE NINJA“ JEJICH OBLIBA PO CELÉM SVĚTĚ RAKETOVĚ VZROSTLA. PO KRÁTKÉM INTERMEZZU S LABELEM INTERSCOPE RECORDS ZALOŽILI V ROCE 2011 VLASTNÍ VYDAVATELSTVÍ ZEF RECORDZ, KTERÉ SE POSTARALO O DVĚ DALŠÍ JEJICH DESKY – “TEN$ION“ (2012) A “DONKER MAG“ (2014). POD STEJNÝM LABELEM VYDALI V ROCE 2016 I MIXTAPE – “SUCK ON THIS“, STEJNĚ JAKO ALBUM “MOUNT NINJI AND DA NICE TIME KID“. POSLEDNÍ STUDIOVÉ ALBUM NESE NÁZEV “HOUSE OF ZEF“ A BYLO VYDÁNO V ROCE 2020.
MEZI JEJICH NEJSTREAMOVANĚJŠÍ SONGY PATŘÍ KULTOVNÍ “BABY’S ON FIRE“ (PŘES 100 MILIONŮ STREAMŮ, PŘES 270 MILIONŮ ZHLÉDNUTÍ NA YOUTUBE) & “I Fink U FREEKY“, “UGLY BOY“, “BANANA BRAIN“ NEBO “PITBULL TERRIER“.
NESPOUTANÁ ENERGIE Die Antwoord JE NA KONCERTECH NAKAŽLIVÁ A NENECHÁ NIKOHO V KLIDU. JSTE PŘIPRAVENI NA POŘÁDNOU PARTY?

Dave Matthews Band
16.4. O2 Universum
AVE MATTHEWS BAND SE VRACÍ PO 5 LETECH DO
PRAHY S NOVÝM ALBEM „WALK AROUND THE MOON“.
Dave Matthews Band prodali od svého vzniku více než 25 milionů vstupenek, čímž se stali druhým největším prodejcem
vstupenek v historii. Matthews nedávno hovořil s deníkem The Wall Street Journal o novém albu skupiny Walk Around
The Moon a o jejich vášni pro koncertování. Článek si můžete přečíst ZDE. Pitchfork napsal: "Na Walk Around the Moon
se volně prolínají minulé a současné verze Dave Matthews Bandu... ['Monsters' a 'Break Free'] jsou pro kapelu jako
vypravěče vrcholnými momenty...".
V tomto videu pro GQ Matthews rozebírá nejznámější skladby kapely, včetně "Satellite", "Crash into Me", "The Space
Between", "Everyday" a "Madman's Eyes". Nedávno se také objevil v pořadu "The Howard Stern Show". Dave Matthews
Band, který prodal dohromady 38 milionů CD a DVD, zakončí rok 2023 podzimním turné po Severní Americe a koncerty
v Pretorii a Kapském Městě v Africe.
O DMB:
Dave Matthews Band, často označována jako DMB, je americká rocková skupina, která byla založena v Charlottesville
ve Virginii v roce 1991. Skupina je známá svou unikátní směsí různých hudebních žánrů, včetně rocku, jazzu, folku a World
music, což vytváří charakteristický zvuk, jež je obtížně zařaditelný do jedné kategorie. Zakladatelem a frontmanem kapely
je zpěvák a kytarista Dave Matthews, který se proslavil svým emotivním vokálním projevem a komplexním akordovým
strukturami. Dave Matthews Band je také známá svými energickými živými vystoupeními a impozantním jamováním, díky
čemuž si vytvořila loajální fanouškovskou základnu. V průběhu let se DMB stala jednou z nejúspěšnějších koncertních
kapel, a to i přes to, že její komerční úspěch v rádiích a hitparádách byl relativně omezený. Skupina má na svém kontě
několik platinových alb a je držitelem řady hudebních ocenění.

Slash
18.4. Winning Group Arena, Brno
Slash spolu s Mylesem Kennedy (ALTER BRIDGE) a kapelou The Conspirators se po 5 letech vrací do ČR! Tentokrát vystoupí ve Winning Group Areně v Brně, ve které představí nejen své nejnovější oceněné album „4“.
Slash s MYLES KENNEDY & THE CONSPIRATORS oznámili rozsáhlou sérii mezinárodních koncertů v roce 2024. V rámci nově oznámeného The River Is Rising-Rest of the World Tour ’24 SMKC navštíví 21 zemí a 32 měst po celém světě.
Po deseti letech a čtyřech albech jejich kariéry, všeobecně uznávaném albu 4 – které debutovalo jako nejprodávanější hardrockové album – jsou SMKC takoví, jaké jste je ještě nikdy neslyšeli. Energické rockové album poháněné nezapomenutelnými kytarovými a podmanivými melodiemi, silnými refrény, a ještě silnějšími riffy, 4 zasahuje v 10 písních širokou škálu zvuků, stylů a nálad.
Čtvrté studiové album SMKC a celkově páté SLASHovo sólové album, na kterém SLASH a jeho spoluhráči MYLES KENNEDY (zpěv), TODD KERNS (baskytara a zpěv), BRENT FITZ (bicí) a FRANK SIDORIS (kytara a zpěv) spolupracovali s producentem Davem Cobbem (Chris Stapleton, John Prine, Jason Isbell, Brandi Carlile), vyústilo v dosud nejsilnější album kapely s názvem 4. Nahrávalo se ve studiu RCA Studio A v Nashvillu kde Cobb sdílel přání kapely natočit skladby živě ve studiu – včetně kytarových sól a vokálů – a odhalil tak úžasný, vitální zvuk a styl zachycený naživo.
SLASH – kultovní americký rockový kytarista, skladatel a filmový producent, držitel ceny GRAMMY – má na svém kontě více než 100 milionů prodaných kopií alb, získal cenu GRAMMY a sedm nominací na GRAMMY, byl uveden do Rock and Rollové síně slávy a je autorem bestsellerů New York Times. SLASH je považován za jednoho z nejlepších rockových kytaristů všech dob a za jednu z nejznámějších tváří světové popkultury. Časopis Time umístil SLASHe na druhé místo (Jimi Hendrix byl první) v žebříčku „10 nejlepších hráčů na elektrickou kytaru“. SLASH vytvořil charakteristické zvuky, jako je kytarový riff v hitech č. 1 skupiny Guns N‘ Roses „Sweet Child o‘ Mine“ a „Welcome To The Jungle“. Po odchodu z kapely SLASH dosáhl uznání kritiků s albem SLASH’s Snakepit a celosvětového úspěchu se superskupinou Velvet Revolver, než se vydal na vlastní sólovou dráhu. Poté, co se se svým prvním sólovým albem Slash (2010) – na kterém se podíleli Ozzy Osbourne, Fergie, Myles Kennedy a další – dostal na vrchol hitparád, založil svou současnou kapelu SLASH FT. MYLES KENNEDY & THE CONSPIRATORS (SMKC) – v níž hrají Myles Kennedy (zpěv), Brent Fitz (bicí), Todd Kerns (baskytara/zpěv) a Frank Sidoris (rytmická kytara) – a která už více než deset let nepřetržitě koncertuje po celém světě a společně tvoří hudbu. SLASH FT. MYLES KENNEDY & THE CONSPIRATORS (SMKC) vydali debutové album Apocalyptic Love (2012), které dobylo žebříček Billboard Top 200 Albums Chart a debutovalo na 4. místě v celkovém žebříčku i na 1. místě v žebříčku Top Rock a přineslo SLASH a kapele vůbec první sólové rádiové hity „You’re A Lie“ a „Standing In The Sun“. Druhé album kapely, World On Fire (2016), debutovalo s celosvětovým ohlasem a titulní skladba alba, „World On Fire“, vystoupala na první místo v amerických rockových rádiích. V roce 2016 se Guns N‘ Roses znovu spojili a SLASH se připojili k Axlu Roseovi a Duffu McKaganovi na historickém a stále probíhajícím světovém turné, které časopis Billboard hodnotí jako třetí nejvýdělečnější turné všech dob. SLASH FT. MYLES KENNEDY & THE CONSPIRATORS vydali své třetí album Living The Dream (2018), o kterém Rolling Stone prohlásil, že je „kousavým bluesovým filigránem na konci riffu, plačtivými sóly plnými dlouhých tónů a boogie-woogie riffů“, a Los Angeles Times dodaly, že je plné „nečekaných vlivů funku, boogie, blues a garážového rocku“. Living The Dream debutovalo s 10, umístěním v Top 10 Chart po celém světě, které podpořila Top 5 píseň „Driving Rain“. První nová hudba skupiny SMKC po čtyřech letech vyšla prostřednictvím Gibson Records – nově založeného vydavatelství kultovní americké kytarové značky – s energickým novým albem 4, které 11. února 2022 debutovalo na prvním místě nejprodávanějších hardrockových alb a vyneslo skupině nejlepší kritické ocenění v její kariéře. Dosud nejsilnější kolektivní výpověď kapely, album 4, spoluprodukoval Dave Cobb (Chris Stapleton, Jason Isbell, John Prine, Rival Sons).

Allan Harris
21.4. Jazz Dock
Allan Harris, mistr smooth jazzu, Rock-and-roll jazzu a bluesy jazzu, je brooklynský zpěvák, kytarista a skladatel, který kraluje od 2. poloviny 20. století jazzové scéně jako nejúspěšnější a nejvýjimečnější zpěvák své generace. Jeho hlas je obdařen vřelostí Tonyho Bennetta, kousavostí a rytmickým smyslem Sinatry a lstivou elegancí Nata 'Kinga' Colea.
Vyrůstal v Brooklynu, jeho matka byla klasická pianistka a teta zpěvačka. Když z opery přešla k blues, domácností ožila novými přáteli. Malého Allana jednou hlídal samotný Louis Armstrong a vyděsil ho svým chraplákem. Harris jako zpěvák propojuje dva hudební světy: zatímco jeho impozantní Baryton konkuruje velikánům swingové éry, drsné hrany i tah v hloubkách nesou syrovou pečeť blues. Harris je zároveň skvělým kytaristou i originálním autorem. Vedle toho nabízí rafinovaně vybrané coververze, od autorů jako Jimi Hendrix, Chick Corea, Miles Davis či Steely Dan. Tony Bennett označil Allana za svého oblíbeného zpěváka, a když ho slyšíme naživo, můžeme dodat: „Takhle by zpíval Frank Sinatra, kdyby se narodil jako černoch.”
Jeho dráha se klene přes 4 dekády, Harris vydal 14 alb, každé s vyhraněným zaměřením a repertoárem. Na Cross That River (2006) se například zaměřil na nepříliš známý příběh černošských kovbojů. K vrcholům patří Here Comes natočené srenomovaným 54členným nizozemským ansámblem Metropole Orchestra. Během pandemie si Harris i jeho virtuozní kapela držely kontakt s posluchači živými přenosy „Harlem After Dark“, které Harris každé úterý večer hostil ve svém harlemském obýváku. Zároveň to byla unikátní cesta, jak vzájemnou sehranost mezi muzikanty dotáhnout k té nejvyšší laťce. „Svět byl vzhůru nohama, ale my jsme věděli, že se každý týden sejdeme, zahrajeme něco nového a podělíme se o to s našimi fanoušky, i když jen virtuálně.”
Když Covid ustoupil, úsilí se vrátilo s úroky. Harris měl špičkově sehrané muzikanty, nově vystavěný repertoár a vyjel na turné. Dva z koncertů v elitním jazzovém klubu se skvělou akustikou v Ann Arbor v Michiganu nechal natočit na živé album. Výsledkem je Allan Harris Live at the Blue LLama, zatím jeho nejlepší koncertní deska. Otevírá ji Sunny, evergreen Bobbyho Hebba z 60. let. Že Harris je technicky zdatný i všestranný jako kytarista, dokládá pomalé a přitom horoucí Black Coffee blues, s Harrisem na elektrickou slide kytaru. Ve výběru skladeb následují Spain od Chicka Corey, So What? od Milese Davise. Vedle Harrise je klíčovou postavou jeho kapely pianistka Arcoiris Sandoval, jejíž sóla jiskří energií i invencí. To vše očekávejte i od jeho pražského koncertu.

Walter Trout
23.4. Divadlo Archa
Walter Trout, výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel blues Music Awards a British blues Awards se opět vrací do České republiky!
Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel blues Music Awards a British blues Awards, který byl například časopisem Planet Rock vyhlášen pátým nejlepším bluesovým kytaristou všech dob. Spoluhráč největších jmen jako John Lee Hooker, Big Mama Thornton, John Mayall & the Bluesbreakers nebo Canned Heat.
Walter Trout se v roce 1985 stal členem kapely Bluesbreakers Johna Mayalla, v roce 1989 se vydal na sólovou dráhu. Předcházely tomu ale chaotické a sebedestruktivní roky, kdy hrál s bluesovými pionýry jako John Lee Hooker nebo Big Mama Thornton. V roce 2015 dokázal za podpory svých fanoušků zvítězit nad závažným onemocněním. I jeho návrat byl impozantní. Hned rok poté, co mu byla úspěšně transplantována játra, získal dvě hudební ceny. Byl oceněn blues Music Award za skladbu Gonna Live Again a za album Battle Scars jako Rock blues album roku. Své nejnovější album Ride vydal v srpnu 2022. Walter Trout jej napsal ve svém dlouholetém domově v kalifornském Huntington Beach. Ohlíží se na něm za svým těžkým dětstvím v New Jersey, kdy v rodině vládl krutý nevlastní otec. Album Ride tak představuje pro autora i jeho věrné fanoušky smíření s minulostí, přijetí budoucnosti a žití v přítomnosti, jak se právě odvíjí. “Myslím, že název alba můžete vykládat několika způsoby,” říká. “Jde o hudební jízdu, ale také o to, že život je prostě jízda. A ten můj život chci žít naplno.”

Aquaserge
23.4. Palác Akropolis
Aquaserge je experimentální kapela pohybující se mezi experimentálním rockem, avant-popem a psychedelickým rockem. Jejich skladby čerpají z žánrů jako noise, pop, francouzská filmová hudba, kraut, free jazz, ale i z tvorby kultovních galských kapel. Do Prahy přijíždí s novým projektem "La fin de l'économie".
Aquaserge vznikli v roce 2005 v jihofrancouzském Toulouse a sami sebe definují především jako kolektiv, který se v průběhu času stále obnovuje a proměňuje – v minulosti hráli v nejrůznějších formacích jako septet, oktet, kvintet, kvartet i trio. V kapele se během její historie vystřídalo několik zajímavých hudebníků, kteří formovali její hudební směřování a zároveň působili v kapelách jako Tame Impala nebo Stereolab a Melody’s Echo Chamber a skupina jako celek měla blízký kontakt s japonskými Acid Mothers Temple. Síla kapely spočívá především v živých vystoupeních, což dokazuje i živé album “Déjà vous?” z roku 2018. The Wire o skupině píše: “Jejich styl je globální, hustě nabitý nápady, matematicky přesný, odvážně anarchistický, ignoruje hranice všeho druhu a jiskří zálibou v podivnostech.” Do Prahy přijíždějí s novým, v pořadí jedenáctým albem La fin de l’économie.

Dejan Terzić AXIOM feat. Bojan Z
29.4. Jazz Dock
Jazzmani z Balkánu hrají jinak. Hudbu oživují lichými rytmy i východními mikrointervaly. Bubeník Dejan Terzić je původem z Bosny, Bojan Zulfikarpašić ze Srbska. Terzić vyrůstal v Německu, hrál s osobnostmi jako Joe Lovano, Roy Hargrove, Avishai Cohen a získal profesuru na umělecké akademii v Bernu. Zulfikarpašić žije ve Francii a je jedním z mála pianistů, kteří pomocí disonantních klastrů (souzvuků blízko položených kláves) dodali klavíru nové barvy a sblížili nástroj s orientálním feelingem. Dokladem jsou jeho bosenské balady sevdalinka se zpěvačkou Amirou Medunjanin, či spolupráce s alžírským bubeníkem Karimem Ziadem a tureckým flétnistou Kudsi Ergunerem. Sestavu dotváří novozélandský basista Matt Penman a americký saxofonista Chris Speed. Čtveřice je vzácnou kombinací vyhraněných individualit, z nichž každý je zároveň skvělým teamovým hráčem.
Tvorba Dejana Terziće a jeho Axiomu stojí na dynamice a překvapivých změnách. Kritika píše: “Hudba přechází od veselé k vášnivé, od vášnivé k nevázané, od nevázané ke strukturované, od strukturované k sladké, od sladké k provokacím, od provokací k zábavě a od zábavy k introvertnímu klidu.” Matt Penman přijel do USA studovat na prestižní Berklee College of Music, později se usadil v New Yorku, kde získal statut jednoho z nejvyhledávanějších jazzových basistů. Roku 2009 založil kvartet James Farm, v němž dále hrají Joshua Redman, Aaron Parks a Eric Harland. Vedle toho pravidelně hraje s Johnem Scofieldem, Joem Lovanem a dalšími osobnostmi.
Bojan Zulfikarpašić, známý pod uměleckým jménem Bojan Z., je dnes jedním z nejosobitějších pianistů a podobně jako Tigran Hamasyan propojuje Jazz s tradičními melodiemi své domoviny. S bosenskou zpěvačkou Amirou Medunjanin se podílel na albu Damar: “Narodil jsem se v Bělehradě, ale moji rodiče byli z Bosny a Srbska, a proto jsem byl vystaven všem těm regionálním stylům. Vyrůstal jsem v muzikální rodině, což bylo v Jugoslávii zcela normální, hudba tam byla stálou součástí života. Když se lidé sešli k večeři, vždycky u toho byly kytary a zpěv – a zákonitě se objevily sevdalinky z Bosny.” Na festivalu Respect vystoupil Bojan Z. v překvapivém spojení s bretaňským zpěvákem Erikem Marchandem. Na jazzových koncertech používá kombinaci klavíru s elektrickým pianem Fender Rhodes, často hraje na obojí současně a je mu připisován vynález hybridního nástroje Xenofon, založeného na Fender Rhodes. V roce 2002 získal francouzský řád Rytíř umění a literatury, cenu Django Reinhardta od francouzské Académie du Jazz a v roce 2005 Evropskou cenu za Jazz.
Saxofonista a klarinetista Chris Speed vystudoval New England Conservatory of Music v Bostonu, žije v New Yorku, vede celou řadu paralelních projektů (Pachora, Human Feel, yeah NO, Trio Iffy). S Dejanem Terzićem hraje od roku 2003.

ZEA & Xavier Charles
30.4. Punctum
ZEA, sólový projekt Arnolda de Boera, zpěváka holandské noise-punkové kapely The Ex, se vrací do Prahy s novým albem „It’s quiet“. Album vzniklo ve spolupráci s vynikajícím klarinetistou Xavierem Charlesem a bylo nahráno na jeden pokus v jeden den během jejich turné po jižní Francii.
Na rozdíl od The Ex s převážně anglickými texty zde de Boer zpívá i jazykem rodného dialektu z Fríských ostrovů. Hraje na akustickou i elektrickou kytaru, které přivádí na hranici možností, výsledek míří více na mozek nežli úderné rytmy The Ex, orientované na tělo. Vytváří dramatické příběhy vystavěné na kontrastu tichých pasáží a zvukových explozí, překračuje hranice digitálního věku a vrací se k analogovým ideálům minulých dekád. De Boera doplňuje klarinet Xaviera Charlese, jehož způsob improvizace je extrémnědynamický – často používá dlouhé multifonické plochy, po nichž následují vzletné výkřiky a téměř tiché zenové textury. Jeho hra výrazně doplňuje minimalistické a střízlivé písňové formy de Boera. Společně vytvářejí svět plný kouzel, prostoru, zvuku, písní a ticha.
De Boer vystupoval na prestižních festivalech Printemps de Bourges, CMJ, SXSW i v tak exotických zemích jako je Etiopie či Ghana. Jeho předchozí album propojuje akustický punk-Rock s psychedelickými fantaziemi Syda Barretta, zakládajícího člena Pink Floyd.
Tvorba klarinetisty Xaviera Charlese sahá od noisu přes elektroakustickou hudbu až po zvukovou poezii. Charles spolupracuje mj. s Jacquesem Di Donatem a Fredericem Le Junterem. Při své práci se skupinami a hudebními kolektivy spolupracoval také s Martinem Tétreaultem, The Ex, Peirre Berthet, Étage 34, Axelem Dörnerem, Jérômem Jeanmartem, Johnem Butcherem, Jeanem Pallandrem a mnoha dalšími. Skládá hudbu pro divadlo, zejména pro Compagnie François Lazaro. V současnosti jeho hudební zájem sahá od hry na klarinet a baskytaru až po instalaci vibračních reproduktorů na pomezí improvizované hudby, noise rocku a elektroakustického zvuku. V hudebním světě se výrazně angažuje jako organizátor fesivalu Densités.

Styl hudby: