John Mayall, Livin´ & Lovin´ The Blues

Vykoupaný, přebalený, nakrmený pořádný blues. blues, jak o něm zpíval Jan Spálený, blues bez cingrlátek a hlukových stěn, blues jen ve třech.
Když John Mayall začínal svou hudební kariéru, většina návštěvníků jeho čtvrtečního vystoupení (včetně autora) za sebou ještě ani netahala onoho pověstného kačera. Jeden z otců bluesrocku působí na scéně už více, než padesát let, během kterých spolupracoval s takovými velikány, jako Eric Clapton, Gary Moore nebo Mick Fleetwood, z nichž někteří si po jeho boku odbyli svoje první muzikantské krůčky. Soupis Mayallových nahrávek je proto delší, než inventura ve středně velkém hypermarketu a je pozoruhodné, jak vysoký standard si dokázal po celou dobu udržet, ať už sólově, nebo se svou kapelou Bluesbreakers.
Vyprodané Divadlo Archa během dvou hodin prolétlo historií britského blues, od novinek z poslední desky (titulní Talk About That) po nejstarší skladbu v setlistu, Chicago Line z prvotiny John Mayall Plays John Mayall z roku 1964. Na střídmě vystavěné a osvětlené scéně bluesového nestora doprovázela jen rytmická sekce, známá z posledních studiových alb - baskytarista Greg Rzab a bubeník Jay Davenport. Sám Mayall střídal kytaru, foukací harmoniku a klávesy Rolland a hammondky, na kterých si v každé skladbě vyhrál se zvukem, slyš téměř cohenovsky laděný A Special Life.
Díky sólům a improvizacím se do zmíněných dvou hodin vešlo jen třináct skladeb, mezi kterými toho Mayall moc nenamluvil, řekl jen název skladby, u těch převzatých autora a jelo se dál. Když při Nature´s Dissapearing vypadla světla, vysvětlil publiku, že na sebe s ostatními nevidí, takže potmě hrát nemůžou, nicméně výpadek byl jen kratičký a po něm už následovalo finále, Drifting blues a závěrečná, již zmíněná Chicago Line se sólem na bicí a citací motivu z Růžového Pantera. Jako přídavek jsme si vytleskali Room to Move, na foukací harmonice postavenou klasiku.
Nejen přesnost (začalo se téměř nachlup v osm), ale i skromnost jsou výsadami králů - hodinu před koncertem podepisoval Mistr fanouškům v předsálí u stolečku svoje nahrávky, s každým se pozdravil a potřásl si rukou. A pak odešel do sálu hrát svoje blues.
blues pro bláznivou holku, blues pro pana Vaňka, blues pro tebe.
Vykoupaný, přebalený, nakrmený.
Pořádný blues.

Setlist:

1.Mother in Law blues
2.Looking Back
3.Mamma Talk to Your Daughter (J.B. Lenoir cover)
4.Blue Midnight
5.Talk About That
6.Early in the Mornin' (Louis Jordan and His Tympany Five cover)
7.Big Town Playboy (Eddie Taylor cover)
8.A Special Life
9.Song of Something
10.Nature's Disappearing
11.Drifting blues (Charles Brown cover)
12.Chicago Line (John Mayall & The Bluesbreakers song)

Přídavek:
13.Room to Move

Fotoreport zde: http://www.worldstars.eu/fotoreport...

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: