The Sweet - Bonbóny pro rockov(ou)é (d)uši

The Sweet
Velký sál Lucerny, Praha
20.10.2017

The Sweet patří mezi ty kapely, které spousta lidí nezná, dokud od nich neslyší jednu, dvě skladby. Ten okamžik prozření a plácnutí se do čela následuje v jejich případě u songů „Fox on the Run“, „Funny Funny“ nebo „Ballroom Blitz“.
Z původní sestavy je v současném obsazení pouze kytarista Andy Scott. Po personálních třenicích vznikly různé trucprojekty, nicméně se má všeobecně za to, že právě tato sestava je právoplatným pokračovatelem glam rockové legendy, která příští rok oslaví padesát let na hudební scéně a určitě se dočkáme v rámci tohoto výročí dalšího koncertu, jak kapela sdělila.
Glam rock byl pro někoho odstrašujícím, pro jiného vítaným zpestřením tvrdé hudební odnože v sedmdesátých letech. Můžeme sem zařadit spoustu umělců, počínaje Davidem Bowie přes Garyho Glittera po Kiss a samozřejmě věrozvěsty žánru, T-Rex. Flitry, šminky, lesklé látky, dekadence, zženštilost v kombinaci s energií, velice chytlavými melodiemi a nápaditými kytarovými riffy.
Zvláště ty poslední atriButy patří k současné podobě The Sweet. Nikdo nečeká žádnou progresi a vývoj, ostatně, předkapelou jim byl tancovačkama provařený KEKS. Koncert měl klasický průběh rockových legend – rozjezd, nažhavení, akustický set, další žhavení, sólo na bicí, hity, hity a jako přídavek hity. Bez flitrů, bez sexuálně vyzývavých póz, spíš parta starých, dobrých známých, se kterými pustíte dítě na zmrzku a nenutí vás zamykat ženy a dcery. Je vidět, že to, co dělají, je baví a jsou na to hrdí. Žádné nové kusy nevznikají, The Sweet jedou svůj cirkus postavený na ověřených hitech, perfektní muzikantské souhře a kanonických vícehlasech, což se jim daří bez chyby. Veškerý setlist míří do sedmdesátých let a i ten, kdo by při poslechu studiové nahrávky protáčel oči, musí uznat, že naživo je to bigbít v pravém slova smyslu.
Nostalgie je mocný šaman a příšerný blonďatý sestřih Andyho Scotta je tak jedinou estetickou ranou v současné koncertní podobě The Sweet. Třeba mu ho k těm jejich padesátinám nějaká dobrá duše rozmluví. Uvidíme za rok.

Action
New York groove (předělávka od Hello)
Hell Raiser
The Six Teens
AC/DC
Lost Angels

Akustický medley set:
Co-Co / Funny Funny / Poppa Joe

Sólo bicí

Teenage Rampage
Wig-Wam Bam / Little Willy
Love Is Like Oxygen
Fox on the Run

Přídavek:
Blockbuster
Ballroom Blitz

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: