Nazareth

Nazareth
Creedence Clearwater Revived
Souperman

Lucerna, Praha
29.9.2017

Pokud jdete „na Nazarety“, dá se předpokládat, že jste buď staromilec, pravověrný rocker, nebo znáte dva jejich ploužáky Dream On a Love Hurts a nic dalšího. Pokud patříte do poslední kategorie, budete se divit nejvíc. Malá odbočka:
Ploužák je kategorie písní, které tvoří prubířský kámen každé echt rockové party, ať je ze Skotska, nebo od Plzně. Svádí k tanci, jehož podstatou je vyvolenou partnerku během kolébání a přenášení váhy z nohy na nohu v těsném objetí ošmátrat a ožužlat, s čímž je dotyčná povětšinou srozuměna. Většinou platí, že čím tvrdší parta, tím melodičtější a zamilovanější balada z ní vypadne. A ani Nazareth nejsou v tomhle ohledu výjimkou.
Můžeme se přít o to, nakolik je Lucerna vhodným místem pro hard rock s bonusem v podobě sedaček. Akademický Jazz, budiž – ale v případě Nazareth (a podobných akcí) bych se přimlouval, aby se příště na ploše stálo. Já vím, že řada fanoušků je už, řekněme, ve zralém středním věku, ale na ochozech se dá odpočívat a nakonec to stejně skončilo kotlem.
Skotům předskakovaly dvě předkapely. Čeští Souperman mají na kontě nahrávku Nekřičela, kterou produkoval studiový alchymista Milan Cimfe, ale sebelepší produkce nezapře, že se jedná o reinkarnaci Olympicu L.P. 1982. Zpěvák má i podobný koncertní hlasový projev, takže jsem měl pocit jistého deja vu. Náplní půlhodinové rozehřívačky byl průřez zmíněným albem, na kterém mě zaujala přinejmenším názvem skladba Dívka s odvrácenou tváří (Měsíce), ale reminiscenci na Progres 2 nečekejte. Nekompromisnější byl divák vedle mě, který prohlásil, že se jedná o zdrsnělého Martina Maxu, ale byla by chyba Souperman odbýt jako epigony dávno vynalezeného – ve svém ranku představují ten kvalitnější vrcholek ledovce.
Následující britská kapela byl čistý revival, beroucí si na mušku americké Creedence Clearwater Revival. Naštěstí rezignovali na název Creedence Clearwater Revival Revival a hrají pod mírně matoucím názvem Creedence Clearwater Revived. Všichni působí jako banda kovbojů v exilu, ale dokázali publikum trochu rozparádit. Což, přiznejme si, s pomocí notoricky známých skladeb CCR není zas tak těžké. Zazněly všechny stěžejní, od úvodní Proud Mary, přes Cotton Fields, až po závěrečnou Have You Ever Seen the Rain.
Hlavní hvězdy večera vsadily na osvědčený mustr „rychlé skladby – první ploužák – rychlé skladby – druhý ploužák – závěr“, to celé proložené několika coververzemi, od Joni Mitchell po, jak jinak, Everly Brothers a jejich Love Hurts, skladbu, které táhne na šedesátku (sic!), ale kterou teprve Nazareth v roce 1975 dostali do čel hitparád. Carl Sentance, který nahradil po několik desetiletí hlas Nazareth, Dana McCaffertyho, odvedl standardní výkon, ale je dlužno poznamenat, že ve vypjatých vyšších tónech už se trochu ztrácel. Ostatně, je otázkou, jak by to uzpíval samotný Dan, který skupinu ze zdravotních důvodů opustil v roce 2013.
V rychlých číslech ale kapela umí pořád strhnout, aspoň do té míry, že dokáže zburcovat lidi, aby vstali z těch sedaček a šli udělat pod pódium kotel. „Tohle je rocková show!“ volal carl, ale je pravda, že se dozvěděl, zač je toho Lucerna. Nejen legendárním parnem, ale i jistou svázaností publika, které pořád působilo dojmem, že neví, jestli do toho kotle může.
Ale na co už chcete pařit, lidi, když ne na Silver Dollar Forger?

Nazareth setlist:

Intro
Silver Dollar Forger
Miss Misery
Razamanaz
This Flight Tonight (Joni Mitchell cover)
Dream On
Shanghai'd in Shanghai
My White Bicycle (Tomorrow cover)
This Month's Messiah
Turn On Your Receiver
Beggars Day (Crazy Horse cover)
Changin' Times
Hair of the Dog
Expect No Mercy
Love Hurts (The Everly Brothers cover)
Morning Dew (Bonnie Dobson cover)
Broken Down Angel

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: