Festival United Islands of Prague nově nabídne návštěvníkům Ostrovy Inspirace pod záštitou ambasadorů

18. ročník festivalu United Islands of Prague letos chystá kromě návratu na ostrovy a rozmanitého mixu hudebních interpretů i koncept Ostrovů Inspirace. Jedná se program ve spolupráci s inspirativními organizacemi a subjekty, který začíná v pátek a v sobotu pokračuje od rána. Ostrovy Inspirace vychází z myšlenky udržitelnosti a diverzity. Témata pro letošní ročník jsou Svoboda, Odvaha, Zdraví a již zmíněná Udržitelnost. Pro návštěvníky festivalu budou připravené zajímavé workshopy, přednášky a besedy s ambasadory, panelové diskuze, sportovní aktivity, udržitelná relaxační zóna i program pro děti. Vstup bude tradičně pro všechny zdarma.

Letošní ročník festivalu United Islands of Prague s podtitulem German Edition vol.2 se poslední červnový víkend odehraje přímo v samotném centru Prahy na Střeleckém ostrově, Kampě, Dětském ostrově a Janáčkově nábřeží.

Ostrovy Inspirace jako rovnocenný partner hudební části

Vize letošního ročníku je založena na kvalitním nehudebním programu, který unikátně propojí známé pražské subjekty, jež se věnují udržitelnosti, diverzitě, kultuře, nebo veřejnému prostoru. Tematicky bude rozdělen na okruhy Odvaha, Svoboda, Zdraví a Udržitelnost. Návštěvníci si tak budou moci vybrat, co je jejich srdci nejbližší. Už teď je ale jasné, že to nebude lehké rozhodování. Za návštěvu bude v sobotu rozhodně stát například česko německá zóna s rozmanitým programem na téma nejen udržitelnosti, Skautský Institut s aktivitami na téma Svoboda, nebo udržitelná relax zóna dobra Asociace společenské odpovědnosti na Kampě, kde si zájemci vedle odpočinku budou moci zahrát třeba SDGs fotbálek, zabavit děti prostřednictvím Hry za lepší svět nebo prohlédnout jako první udržitelné dárky z nového e-shopu Nakup na Dobro. „V rámci festivalu United Islands veřejnosti představíme vůbec poprvé náš nový e-shop Nakup na Dobro s udržitelnými dárky. Na dobro už brzy bude moci nakoupit každý. Těšíme se na změnu nákupního chování, kterou tímto projektem iniciujeme,” říká Lucie Mádlová, ředitelka a zakladatelka Asociace společenské odpovědnosti.

Téma Odvahy na Střeleckém Ostrově realizuje Čajomír s workshopy, Amnesty International s kampaní pro Bělorusko a Paddlefest, který nabídne nejen jedinečné spojení pohody u vody s živou muzikou sledovanou z paddleboardů ale i další hodně dobrodružný program na vodě. V rámci něj bude například možné zdarma testovat nové modely nebo soutěžit na týmových paddleboardech. Sportu, Hodnot a Zdraví se bude týkat také zóna EDU. Tu připravil pro děti i dospělé Český olympijský výbor a sportovní nadšenci se tu formou výstavy a videí dozví zajímavé informace o olympismu a olympijských hodnotách. Chybět nebudou ani zábavné aktivity pro děti. Mýty spojené s tématikou udržitelnosti, diverzity a inkluze se ve svém stanu na Janáčkově nábřeží bude během soboty 26. června snažit odstranit platforma Magnoli. Na letní scéně musea Kampa se bude možné například zúčastnit recyklačního workshopu nebo si poslechnout poutavou diskuzi, kde nebudou chybět třeba ani Tereza Ramba a Vojta Kotek. Již v pátek United Islands otevře workshop na téma ‘’Respekt je sexy’’ od platformy Konsent a v sobotu se můžou diváci hned z rána těšit na vystoupení z komfortní zóny v podobě Školy Improvizace.

Na programu toho bude ale ještě mnohem více. „Je těžké vybrat něco konkrétního, protože všechno je natolik unikátní a interaktivní, že bych spíše doporučila, ať všichni dorazí v sobotu již ráno, aby měli možnost vyzkoušet si toho co nejvíce! Kromě velkých zón, diskuzí a aktivit od našich ambasadorů, jednoznačně doporučuji podívat se i na menší workshopy a stánky od Loono, Kokoza, Paměti Národa, KC Kampa, Slow Femme, Dramox a dalších na Kampě. Také nezapomeňte navštívit sportovní svazy na Dětském Ostrově, po cestě se zapsat u Skautů do registru dárců kostní dřeně a natočit svůj videovzkaz na téma diverzity ve stánku mediálního partnera Magnoli na Janáčkově nábřeží,“ říká nadšeně Kamila Buráňová, koordinátorka
festivalu.

Festival United Islands of Prague bude probíhat od pátku 25. června 2021 do soboty 26. června 2021. Vstup bude jako každý rok pro všechny zdarma.