Aerodrome Festival

Aerodrome festival
11.6.2017
Praha – Letňany

To, jak si užijete festival, záleží třeba i na tom, jestli máte možnost se schovat před sluncem. V tomto ohledu představoval letňanský Aerodrome peklo na zemi, rozpálenou plochu, ve které by znejistěl i Mad Max a ve které stín kontejnerů či stánků s merchem nemohl pokrýt potřeby mnohatisícového davu. Možná by nebylo od věci mít u podobných akcí pod rozpáleným nebem připravené kropící vozy.
Po ostatních stránkách organizačně dobře zvládnutý festival nabídl mírně zmatený line up, zpočátku lehce narušený tím, že avizovaní načínáčci Mallory Knox nedorazili kvůli nehodě, prý nikterak vážné, ale vystoupení bylo odloženo.
Takže čest akci zahájit připadla punkrockerům COUNTERFEIT (píše se to opravdu CAPSLOCKEM). Jsou jim dva roky, rok je venku debutové album a nejsou ještě zvyklí hrát před nějak mimořádně početným publikem. Nemuseli si zvykat ani v Letňanech. Obecenstvo se teprve scházelo a chtě nechtě musím říct, že ten pravý nával přišel až s vystoupením Simple Plan.
Do té doby ale ještě zbývalo pět hodin výhně, z nichž podstatná část patřila švédským Royal Republic a Britům Enter Shikari.
Obě dvě kapely zábavné, Švédové víc střelení, jejich country vsuvka a povykování I´m (D)dick mě velice bavily, zpěvák Adam Grahn na mě působí jako Mike Patton v brožovaném vydání.
Enter Shikari mají v České republice širokou fanouškovskou základnu, která dokáže odpustit stávkující klávesy, zvuk slitý do koule a užívá si svoje miláčky naplno a roztančeně.
Machine Gun Kelly, hip hopový pozdrav z Ohia, působil v dramaturgii festivalu jako Mick Jagger v Beatles. Posluchači ho zdvořile odzívali a přestože má za sebou řadu obdivuhodných úspěchů (v šestnácti už zaujal svými mixtapy), kombinace neúprosného vedra a ne-až-tak-úplně hudebního šálku čaje vykonala svoje.
I Slunce musí jednou zapadnout a hvězdy vyjít.
Ty první dorazily z Kanady pod jménem Simple Plan a ochlazený vzduch, rozpumpované melodie, charismatický zpěvák s pusou k uchu od ucha a letní atmosféra roztančily kdekoho, od stařečků s pivním pupkem a bílými vousy po školáčky, urputně bojujícími s ADHD pomocí módní fidget vrtulky.
Welcome to My Life, Summer Paradise, I´m Just a Kid – všechno bylo.
I konec čekání na hlavní hvězdy večera, Linkin Park. Partu, která letos vydala mimořádně nepovedené album One More Light. Křičte si na mě, bijte si mě, mučte mě chlebovou polívkou, ale neodvolám. Ta deska je bez výrazného nápadu a popová až hanba. Zní to, jako by si One Republic poslechli opilí večer na baru Kreator a rozhodli se, že od rána začnou hrát znovu a jinak. A přes noc vyšuměly hudební nápady. Časy Numb, Burn It Down, What I´ve Done jsou pryč. Když jsem desku slyšel poprvé, myslel jsem si, že jsem se přehmátl a dal tam novou Kate Perry.
Z One More Light odehráli Linkin Park čtvrtinu setu, šest skladeb. Kapela vysvětlila, proč deska nese tohle jméno s odkazem na každého našeho blízkého, který odešel. Ve zbytku hrací doby se kluci rozhodli příliš neexperimentovat a držet se očekávaných kousků. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že větší drajv a nasazení předvedli předchozí Simple Plan.
Znáte ten pocit, když k dokonalosti něco chybí, takový ten bonus, kdy si řeknete – tohle už se nikdy nebude opakovat. Ale někdy stačí pobrukovat si známou melodii, těšit se z toho, že to rozžhavený žlutý nahoře už konečně zalezlo někam k Austrálii a koukat na hvězdy.
Jak by řekli Simple Plan – Summer Paradise.
Léto může začít, budiž pochváleno.

Setlist Royal Republic:

When I See You dance with Another
Walk!
Make Love Not War (If You Have to Make War - Make Sure to Make Time to Make Love in Between)
Strangers Friends Lovers Strangers
Underwear
Weekend-Man
Baby
Addictive
Tommy-Gun
Battery (Metallica cover)
Full Steam Spacemachine

Setlist Enter Shikari:

Solidarity
Sorry, You're Not a Winner
The Last Garrison
Juggernauts
Destabilise
Radiate
The Paddington Frisk
Torn Apart
Interlude
Mothership
Jonny Sniper
Redshift
Anaesthetist
The Appeal & the Mindsweep II

Setlist Simple Plan:

I'd Do Anything
Jet Lag
Jump
Your Love Is a Lie
Welcome to My Life
Boom!
Can't Keep My Hands Off You
Summer Paradise
Addicted
Grow Up
I'm Just a Kid
Crazy
Shut Up
Perfect

Setlist Linkin Park:

Fallout / Roads Untraveled
Play Video
Talking to Myself
Play Video
Burn It Down
Play Video
The Catalyst
Play Video
Wastelands
Play Video
One Step Closer
Play Video
Castle of Glass (Experience version)
Good Goodbye
Lost in the Echo
(Shortened)
Battle Symphony
New Divide
Invisible
Waiting for the End
(Remember the Name intro)
Breaking the Habit
One More Light
Crawling (klavírní úprava)
Leave Out All the Rest
Somewhere I Belong
What I've Done
In the End
Faint
Numb
(Numb/Encore Intro)

Heavy
Papercut
Bleed It Out

Fotoreport zde: http://www.worldstars.eu/fotoreport...

Styl hudby: