Shania Twain, 6.10.2018

Shania Twain
6.10.2018
O2 Aréna Praha
Kanadská countryrocková pěnice z Ontaria si do Prahy přivezla svoje best of. Směs šlágrů v tom nejlepším slova smyslu. Netvrdím, že jsem cílovka a přesto jsem se bavil. Otázkou je, kdo takovou cílovkou u Shanii je. V O2 Aréně se sešla neuvěřitelná směs všech věkových kategorií, národností, módních stylů, viděl jsem chlapíky s přehazovačkou, holčičí i mužský páry, lidi ve sportovních soupravách i v dress codu Plesu v Opeře. Místa byla výhradně k sezení, což překvapí. Ty skladby jsou chytlavý, taneční a dostatečně historický na to, aby je znal od poslechu každý třetí člověk na zeměkouli, takže se všemi šili všichni čerti. Na židličkách. Polstrovaných. To, co působilo o den dříve na koncertě Imogen Heap přirozeně a intimně, tady bylo trochu na překážku.
Pochválit musím naopak Bastiana Bakera, mladého Švýcara, který obstaral zahřívací kolo sám a s kytarou. Milej sympaťák, kterej Shanie vypomohl i v jejím vystoupení se skladbami „Party For Two“ a „Swingin‘ With My Eyes Closed“. Kromě vlastní tvorby sáhl i do zpěvníku Leonarda Cohena a…to byste neuhádli…JO! Z „Hallelujah“ se stala provařená, otravná skladba, na který si brousí svůj um kdejaký busker. Ale v O2 Aréně se nesešli vyznavači alternativní kultury, takže úspěch se konal. I hala plná světýlek byla. Žádný zapalovače. Z mobilů. Lidi holt míň kouří a víc sdílejí.
Shania měla podobné entrée, jako nedávno její krajani Arcade Fire – průchod publikem až k jevišti. Docela se rozmohl zvyk velkých hvězd dostat se do užšího kontaktu s fanoušky, případně si přímo s nimi pořizovat selfie. Nedávno tak učinila Lana Del Rey a včera i Shania. Vybrala si dvě dívky z publika, Slovenku a Maďarku, což bylo důvodem k obveselení celé haly. Ale k hudbě samotné.
Přestože kulisy byly bombastické, nedá se říct, že by forma převyšovala obsah. Což se dá chápat tak, že zas TOLIK bombastické nebyly, nebo že tvorba Kanaďanky sice prvoligová je, ale ne na úrovni legendy. Hra se světelnými škatulemi, převlíkání kostýmů, světýlka na kostýmech tanečníků – nic, co by člověku vypálilo světla do sítnice a vzpomínky do mozku. Ale zábava výtečná, poměrně dobře se dařilo vybalancovat kýč a umění. Tím mám na mysli akustickou vzpomínku „You‘ re Still the One“. Když se přesunula doprostřed haly na stupínek jen s kytarou, působilo to skoro alanisovsky. Holčičí band jako doprovod byl příjemný zpestření, osobně mě velice uchvátila věčně vysmátá bubenice se skvělým kukučem a podivným jménem Elijah Wood, což naznačuje, že může být jednak Frodo, nebo taky transgender. Bingo, b) je správně.
Setlist, jak bylo řečeno výše, byl sázkou na jistotu – třetina věcí z veleúspěšné, dvacet let staré „Come On Over“. Prakticky všechno, co od Shanii potřebujete znát, je na tomhle albu. Na druhém místě v zastoupení logicky stále nová „Now“, která dala jméno celému turné.
Krásní lidé hráli a tančili a zpívali krásně zaranžované popové věci. Nic víc, nic míň.
Sedm kovbojských klobouků z deseti.

Setlist:
Life's About To Get Good
Come on Over
Up!
Poor Me
Don't Be Stupid (You Know I Love You)
That Don't Impress Me Much
Any Man of Mine
Whose Bed Have Your Boots Been Under?
Honey, I'm Home
I'm Alright
Ka-Ching! (mezihra)
You're Still the One
More Fun
Music Video Journey (videosestřih)
From This Moment On
I'm Gonna Getcha Good!
Party for Two (s Bastianem Bakerem)
Swingin' With My Eyes Closed (s Bastianem Bakerem)
(If You're Not in It for Love) I'm Outta Here!
Blue Storm (mezihra)
Man! I Feel Like a Woman!

Interpret: 
Styl hudby: