Metronome Festival 21.6.2019, den první

Metronome festival, 21.6.2019, den první
Praha, Holešovické výstaviště
Máte rádi devadesátky? Tak to je letošní, už čtvrtý ročník festivalu Metronome pro vás jako dělaný. Line up se do té šťastné doby dívá celkem často, ale ne nějak nostalgicky, spíš tanečně a s odpichem.
Začínalo se za světla a alternativně, ačkoli slovenská Katarzia už se pomalu stává součástí mainstreamu. Což je dobře, protože její rafinovaná a rozhodně ne jednoduchá tvorba má zároveň obrovský melodický potenciál, což je hudební deviza, na kterou jako kdyby se poslední dobou zapomínalo. Což rozhodně neplatí pro Lenku Dusilovou, která svým vystoupením letos „pokřtila“ hlavní stage Metronome. Lenka prošla od dob, kdy zpívala s kapelou Sluníčko velký kus cesty a od rockerky, která koketovala se soundem kapely Lucie se přes komornější Baromantiku dostala až k tišší, experimentální poloze, sama s kytarou a loopem.
Britští Band of Skulls předvedli na ČT stage indie Rock v nejlepším duchu žánru. Ve výborné náladě a s pátým albem na triku. Celkově se nejedná o žádný hudební průlom, ale o příjemnou, přesto mírně rutinní záležitost.
Jejich krajané, elektronická Morcheeba, jsou u nás populární nesmírně. Všechny skupinové rozepře, trucpodniky a sólové projekty jsou pro tuto chvíli naštěstí zažehnány, a přestože se kapela dokázala po nějakou dobu obejít bez nádherné a ikonické Skye Edwards, kterou nahradila Daisy Martey, je skvělé slyšet znovu pohromadě ji i Rosse Godfreye. Morcheeba si může dovolit zahrát nejen pomyslné „best of“, doplněné o dvě věci z rok staré novinky „Blaze Away“, ale i předělávku Bowieho „Lets dance“. V duchu líného triphopu, samozřejmě, ostatně, co čekat od party, jejíž jméno znamená „trávu mají rádi všichni“? Kromě zřejmě největšího hitu „Rome Wasn´t Built In A Day“ se hodně vzpomínalo na album „Big Calm“, které je dneska už klasikou žánru. Skye si občas přihnula z pleskačky, která měla podobu masivního náramku, házela úsměvy na všechny strany a vřelé ovace, kterých se kapele dostalo, překvapily možná i ji samotnou. Velice příjemný set pro obě zúčastněné strany.
Pražský výběr si svoje osobní třenice, zdá se, vyřešil taky, takže se diváci kromě starých známých fláků dočkali i novinky „Joker“, která ale nemá takový tah na bránu, jako starší, legendární kusy. Neustále aktuální „Snaživec“, „Na václavským Václaváku“ s dějinnými proměnami tohoto náměstí v zadní projekci, „S.O.S., „Pražákům, těm je hej“ – co skladba, to kus české rockové historie. Přestože se pánové zakulatili a ani Kocáb už není pochopitelně ten hladový mladík, šaškující za klávesami, instruměntální výkony jsou pořád nedostižné (dobrá, možná s mírnou výjimkou Vildy Čoka, což ale všichni víme).
Liam Gallagher jako největší hvězda prvního dne? Možná. Kdo ví, jak by to vypadalo, kdyby za tmy vystupovala Morcheeba a za světla on, ale ten status rock´n´roll star mu nikdo neodpáře. Ani to trochu klackovité chování věčného fotbalové chuligána, flusajícího kolem sebe s útrpným výrazem. Prakticky celý (pro účely festivalu) prodloužený set odzpíval ve fraškovitém záklonu u mikrofonu s rumbakoulemi v ruce, nicméně od prvního taktu bylo poznat, kdo tady tomu velí. Dvě třetiny koncertu se projížděla diskografie Oasis a proč by ne – kdo jiný by už měl jejich songy zpívat, to zaprvé a zadruhé na ně beztoho drtivá většina posluchačů čekala, čehož si Gallagher musí být vědom bez ohledu na dílčí úspěchy na sólové dráze. Obrovská fanouškovská podpora, zpívající s Liamem slovo od slova celé skladby, od úvodní „Rock 'n' Roll Star“ po jemnou závěrečnou „Champagne Supernova“. Ozvučení nebylo z nejvelkolepějších, zvuk se místy sléval a mírně podrážděný Gallagher to věděl. Ale publiku to bylo jedno – teplá noc prvního jarního dne, rockový svátek pod taktovkou lídra stylotvorné skupiny, pocit „tady a teď“. Be here now.
Festival dnes pokračuje mj. setem skotských Primal Scream a německé elektrárny Kraftwerk 3D. Hlavní hvězdy doplní hihopová senzace Blackwave, elegantní Jungle, ceněná písničkářka Anna Calvi a společné vystoupení žánrově a generačně rozdílných českých zpěvaček v rámci projektu „Hlasy svobody“. Emma Smetana, ille, Načeva, Lenka Nová a další budou připraveny na hlavní stage od osmi večer.

Setlist Morcheeba:
Never Undo
Friction
Never an Easy Way
Otherwise
The Sea
Trigger Hippie
Blaze Away
Blood Like Lemonade
Let's dance (David Bowie cover)
Blindfold
Let Me See
Summertime (George Gershwin cover)
Rome Wasn't Built in a Day

Setlist Liam Gallagher:
Fuckin' in the Bushes (Oasis song)
Rock 'n' Roll Star (Oasis song)
Morning Glory (Oasis song)
Wall of Glass
Greedy soul
For What It's Worth
Shockwave
Columbia (Oasis song)
Slide Away (Oasis song)
Roll With It (Oasis song)
I've All I Need
Universal Gleam
Lyla (Oasis song)
Cigarettes & Alcohol (Oasis song)
Wonderwall (Oasis song)
Přídavek:
Be Here Now (Oasis song)
Champagne Supernova (Oasis song)

Styl hudby: