LP 8.7.2018

LP
Fórum Karlín
8.7.2018

Laura Pergolizzi svoji přeměnu v Dylana, ať už nechtěnou, nebo záměrnou, dotahuje po všech stránkách. Nejen vizuálně, ale především ve skladatelských schopnostech. A taky v rostoucí popularitě.
(Nejen) u nás nesmírně oblíbená zpěvačka se skoro na den přesně po roce vrátila do Čechie (to zní fakt strašně), jen rozpálené pódium pod volným ostravským nebem nahradila intimní tma zastřešeného karlínského Fóra.
Do role zahřívačů byli vybráni olomoučtí No Distance Paradise, kteří hrajou nápadité indie ze svých dvou doposud vydaných alb. Jako předskokani hitové písničkářky byli skvělou volbou – jejich songy jsou v tom nejlepším slova smyslu popové a jenom doufám, že díky LP si jich všimne víc posluchačů, zaslouží si to.
Sama LP přivezla přesně to, kvůli čemu vyprodává koncertní haly: na dřeň osekané hity. S jejich tvorbou má dlouholetou zkušenost, její práce pro špičku světové pop music v čele s Rihannou je zasvěceným dobře známá. Ovšem tam, kde si masová kultura žádá pozlátko v podobě mohutných orchestrálních aranžích a přebuzelém soundu, vystačí si LP s kytarou, ukulele, případně klavírem. A samozřejmě se sehranou kapelou za zády. Ta nijak neexhibuje, členové jsou si určitě zcela jistě vědomi toho, že hvězdami vystoupení nejsou a nebudou. Živelná zpěvačka na sebe strhává veškerou pozornost.
Když posloucháte její výšky, doslova cítíte, jak vzduch vibruje. Technicky dokonalý hlas v kombinaci s uvěřitelností je její zbraní hromadného ničení. Nebo hromadné radosti, je-li libo.
V setlistu jsou patrné změny, které naznačují, že se něco kutí ve studiu. V čele s novou skladbou, baladickou „Dreamer“, věnovala LP čtvrtinu vystoupení nové tvorbě, kterou ovšem posluchači nemají ještě příliš zažitou. „Recovery“ a „Girls Go Wild“ naznačují, že z vyznačené cesty nejspíš nijak dramaticky neuhne, koneckonců, kdo by měnil vítězný postup. Tři ukázky zazněly z „Forever For Now“, ale naprosto zásadní složkou je samozřejmě náplň „Lost On You“, od „Up Against Me“, přes „Muddy Waters“, po stejnojmennou matku všech zpěvaččiných fláků.
Pokud přičteme čistý zvuk, oddané publikum, naplněnou kapacitu Fóra a profesionální výkony, nedostaneme sice koncert roku, ale krevnatou porci zábavy pro věrné a vnímavé. Pozitivní náboj jako bonus a do nového týdne s úsměvem na rtech a notoricky známou melodií v hlavě. To někdy ke štěstí stačí.

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: