Korn + support: Heaven Shall Burn + Hellyeah

Dva nejvýraznější otcové – zakladatelé žánru nu-metalu, Linkin Park a KORN, se vracejí na scénu novými alby. Linkin Park vypustí svůj opus One More Light mezi své věrné v květnu, nicméně podle úvodních dvou singlů to vypadá, že cílí na posluchače, kteří předloni poslouchali Katy Perry, rádi by zdrsněli a jejich představu o tvrdé hudbě splňuje tato kalifornská parta. Z bývalých buřičů se stala ovšem stala popina. Jejich krajané KORN mají placku s názvem The Serenity of Suffering venku skoro půl roku a do Prahy ji přijeli představit v rámci komponovaného večera metalových písní a tanců, během kterého jim byli souputníky američtí HELLYEAH, superskupina kolem Chada Graye, zpěváka illinoiských Mudvayne a v roli druhých předskokanů německé hvězdy metalcore HEAVEN SHALL BURN.
Skladbě koncertu byly uzpůsobeny i časy jednotlivých vystoupení, začínalo se tedy už o hodinu dříve, než v běžných osm večer. Cestu do vyprodaného Fóra Karlín lemovaly smutné siluety nešťastníků, na které se nedostaly vstupenky, nicméně jich nebylo tolik, aby to nutilo k zamyšlení, zda nebylo vhodné akce uspořádat v nějaké dramaticky větší aréně. Naopak, středně velký prostor vyhovoval k naprosté spokojenosti jak účinkujících, tak návštěvníků.
HELLYEAH se nevděčné role „otvíráku“ zhostili víc, než důstojně, repertoár postavili spravedlivě na posledních dvou deskách a setkali se s vřelou odezvou, dokonce si troufám říct, že s větší, než následující HEAVEN SHALL BURN. Hudba Němců je přece jen trochu větší nářez, než jaký je zřejmě běžný fanoušek KORN schopný akceptovat, přesto se jim dostalo ovací, které nicméně pramenily převážně z natěšenosti na hlavní hvězdy večera.
Tady bych měl jednu podstatnější organizační výtku a sice tu, že přestavba pódia trvala i na velkorysé poměry rockerského publika takřka neúnosně dlouho. Čtyřicet minut je hodně a celá přestávka, vyplněná reprodukovanými funky hitovkami Kool and the Gang, dokázala atmosféru a spád večera takřka zabít.
Jakmile se ale ozvaly údery kopáku, které rozvibrovaly teenagerům v prvních řadách rovnátka a starším ročníkům plomby v sedmičkách, potemnělá scéna vybuchla v orgastické barevné křeči a nekompromisní metalové mašinérie se dala do pohybu. Bylo to dravé, bylo to hravé, pěvecky vratké, nesmírně krátké. Zpěvák Jonathan Davis se snažil, ale intonační nejistota se občas projevila. Na to, aby ji znovu nabyl, měl jen něco málo přes hodinu – ano, takhle krátké vystoupení KORN bylo. A jakkoli jsem v úvodu zmiňoval propagaci posledního CD, pravdou je že z něj zazněly jen dvě skladby – otevírák Insane a singl Rotting in Vain. Což je škoda, protože po letech jisté stagnace natočili loni KORN desku opravdu silnou a tvrdou, která zaujímá v jejich diskografii čestné místo. Co si ale budeme povídat, publikum jakékohokoli koncertu jakékoli kapely čeká osvědčené hity a vzhledem k omezené zmiňované časové ploše vystoupení je jasné, že KORN na nějaké experimenty s novým repertoárem raději rezignovali. Mohli jsme se tak v čase vrátit skoro o čtvrt století zpátky, když došlo na dudy, eponymní debutové album a skladbu Shoots and Ladders, do které KORN zakomponovali úryvek metallikovského „One“, ostatně trashové legendy kapela udává mezi své vzory. Nedostižné Queen sice ne, ale přesto zazněla We Will Rock You, tentokrát jako součást hitovky Coming Undone z dvanáct let staré See You on the Other Side. Osobně mě potěšila předělávka Word Up! od Cameo, která z původní skladby nenechává (téměř) kámen na kameni, což si osobně myslím, že by mělo být smyslem předělávek. V přídavku se kapela vrátila na konec tisíciletí, ke klasikám Follow the Leader a Issues. Sázky na jistotu, ale s grácií, vervou a nadhledem. KORN nastavili laťku, kterou Linkin Park, zmiňovaní bratři ve zbrani, budou mít v červnové koncertní odpovědi velký problém přeskočit (bavíme se o muzice, ne o show, rozumíme si).
Podtrženo, sečteno: krátké, ale intenzivní, plné příslibů, z nichž část se rozplynula. Jako když jdete na rande s holkou, která si celý večer nechá sahat na prsa a zadek, aby vám ve dvě ráno řekla, že už je pozdě, musí domů a víc toho nebude. Jste trochu šťastní, trochu smutní, ale ten flek na kalhotách tam je. A za to ten večer rozhodně stál.

HELLYEAH setlist:

!
X
Demons in the Dirt
Sangre por Sangre (Blood for Blood)
Moth
Human
Startariot

HEAVEN SHALL BURN setlist:

Hunters Will Be Hunted
Bring the War Home
Voice of the Voiceless
The Omen
Combat
Corium
Counterweight
The Weapon They Fear
Passage Of The Crane
Awoken (ze záznamu, nikoli live)
Endzeit
Black Tears (Edge of Sanity cover)

KORN setlist:

Right Now
Here to Stay
Rotting in Vain
Somebody Someone
Word Up! (Cameo cover)
Coming Undone
Insane
Y'All Want a Single
Make Me Bad
Shoots and Ladders
Sólo bicí
Blind
Twist
Good God

Přídavek:
Falling Away From Me
Freak on a Leash

Ilustrační foto David Webr (2009).

Styl hudby: 
Místo: