Kiss & ZZ Top, 19.6.2019

Kiss, ZZ Top
Sinobo Stadium
19.6.2019

Druhý ročník akce Prague Rocks se přesunul z letňanského letiště na slávistický stadion do Vršovic, ale co se samotné hudby týče, k žádné dramaturgické výhybce nedošlo. Rockové fláky bez zbytečných kudrlinek, jen Hollywood Vampires a Ozzyho letos nahradili ZZ Top a Kiss. V roli českých předskokanů se představilo sdružení BSP, které je samo o sobě dostatečnou zárukou kvality, ale co si budeme povídat – tyhle role jsou o prestiži, ne o muzikantském výkonu, byť by byl sebelepší. A on byl standardně výborný, včetně nezbytné „Země vzdálené“ v úplném závěru. Střihavka je pořád ve vynikající hlasové formě a Balage se Pavlíčkem svoje instrumentální mistrovství brali vždycky hodně vážně.
S ohledem na to, že na stadionu uprostřed městské zástavby musí program bez pardonu končit úderem desáté večerní, nastoupili texaští ZZ Top přesně v šest večer. Oslava padesáti let na scéně to byla parádní, ale ve srovnání s pozdějším programem vlastně umírněná a decentní. S patnácti alby na kontě a jako laureáti Síně slávy přivezla léta neměnná trojice jižanskou směsici rocku a blues, pod vlivem Cream a Elvise, jehož klasickým „Jailhouse Rockem“ se kapela loučila v druhém přídavku. Dva vousáči s ikonickými pohyby kytarou doleva/kytarou doprava, se slunečními brýlemi a rytmickou jistotou Franka Bearda na bicí za zády vsadili na veleúspěšný „Eliminator“ z roku 1983 a během osmdesáti minut odehráli z těch největších fláků s nad všechno, vyjma „Viva Las Vegas“, samozřejmě taky od Elvise. Potěšil čistý zvuk, radost z hraní a chundelaté kytary, použité tady stejně, jako v klipu k „Legs“ z výše zmíněného „Eliminatoru“.
Krátká pauza a už čtvrt hodiny před osmou rozjeli svůj cirkus krve, plamenů a akrobacie Kiss. Nebyli u nás poprvé, ale údajně naposledy, jak aspoň praví oficiální vyjádření k probíhajícímu turné „End of the Road World Tour“, ale co si budeme, že jo. Možná až přehnaně komunikativní Paul Stanley se snažil vyvolat mobilizaci „Kiss Army“ od prvních tónů „Detroit Rock City“ a svými proslovy uváděl prakticky každou skladbu, leckdy sáhodlouze, takže balancovaly na hraně rozvláčné únavy. Ale všechny ty tradiční pyrotechnické efekty, Gene Simmons polykající oheň a chrlící krev při basovém sóle, Stanley poletující nad publikem na železném závěsu, ohňostroje a daly rychle zapomenout nejen na to, jak často dokáže Paul během minuty říct „Praha“, ale i na věk skladeb, mnohdy starších, než průměrný věk návštěvníků. Nejvíc zastoupená byla alba „Kiss“ a „Destroyer“ a výborně gradující koncert končil po západu slunce – odpolední déšť byl dávno pryč a ty největší hity pálili Kissáci do publika pod tlakem – „I Was Born For Lovin´You, Baby“, „Crazy, Crazy Nights“, „Rock And Roll All Nite“. Pokud tohle bylo skutečně naposledy, bylo to skvělé a nezapomenutelné. Kiss me where I like it.

Setlist ZZ Top:
Got Me Under Pressure
I Thank You (Sam & Dave cover)
Waitin' for the Bus
Jesus Just Left Chicago
Gimme All Your Lovin'
Pearl Necklace
I'm Bad, I'm Nationwide
I Gotsta Get Paid
My Head's in Mississippi
Sixteen Tons (Merle Travis cover)
Beer Drinkers & Hell Raisers
Just Got Paid (with "Rollin' and Tumblin'" snippet)
Sharp Dressed Man
Legs
Přídavek:
La Grange
Tush
Přídavek 2:
Jailhouse Rock (Elvis Presley cover)

Setlist Kiss:
Rock and Roll (Led Zeppelin song ze záznamu)
Detroit Rock City
Shout It Out Loud
Deuce
Say Yeah
I Love It Loud
Heaven's on Fire
War Machine (Gene breathes fire)
Lick It Up (with “Won’t Get Fooled Again” by The Who snippet)
Calling Dr. Love
100,000 Years (with drum solo)
Cold Gin (with Tommy Thayer guitar solo)
God of Thunder (with bass solo)
Psycho Circus
Let Me Go, Rock 'N' Roll (with guitar and bass solo, Paul and Gene together with Tommy)
Love Gun (Paul on stage in crowd)
I Was Made for Lovin' You (Paul on stage in crowd)
Black Diamond
Přídavek:
Beth (Eric Singer on piano)
Crazy Crazy Nights
Rock and Roll All Nite
God Gave Rock 'n' Roll to You II (ze záznamu)

Interpret: 
Styl hudby: