Jamiroquai, 25.5.2019

Jamiroquai
O2 Aréna, Praha
25.5.2019
Po téměř dvou letech se do České republiky vrátili funkoví giganti Jamiroquai. Prostředí O2 Arény je pro jejich show ve srovnání s letním festivalem mnohem lepší. Žádné denní světlo, uzavřený prostor a roztančené publikum. Ačkoliv zpočátku to vypadalo, že Jay Kay a jeho parta budou hrát před poloprázdnou halou, jako svého času Arcade Fire (ale o to lepší zážitek to nakonec tenkrát byl), dopadlo to naštěstí dobře. Ještě čtvrt hodiny před osmou, kdy se warm upu ujal legendární DJ Afrika Bambaataa, byla hala plná z jedné třetiny. Kdo se zdržel, udělal chybu. V dovedně sestaveném hodinovém mixu smíchal černý šedesátník Michaela Jacksona, Queen, Prince, Garyho Numana a samozřejmě nechybělo „Planet Rock“ s vysamplovanými Kraftwerk. Role předskokana splněna a po krátké pauze se ozval předtočený „Automaton“, druhá skladba ze stále ještě aktuální, stejnojmenné desky Jamiroquai. Z ní pochází i otvírák koncertu, „Shake It On“. To už byla hala naplněná ze tří čtvrtin, takže vyslovené fiasko se nekonalo.
Na nějakou komunikaci s publikem se moc nehrálo, jen pár úsměvů a různé odstíny barev na čelence, která se tu a tam naježila jako šošolka kakadu. Vystoupení bylo ale především návratem k více než dvacet let starému albu „Travelling Without Moving“, podle Guinessovy knihy rekordů nejprodávanějšímu funkovému albu. Včetně přídavkové „Virtual Insanity“ z něj zaznělo hned pět kousků, naopak debutová „Emergency on Planet Earth“ nebyla zastoupena ani jednou.
Jay Kay už taky není mladík, párkrát si poskočí, ale v podstatě se pohybuje jako vyspeedovaný Jagger. Taky si nezapomněl povzdechnout, kolik let už uplynulo od „Travelling Without Moving“. Ale tu muziku dělá pořád fantasticky. Zatímco publikum na ploše k stání tančilo prakticky od začátku, první nesmělci v řadách na sezení se začali zvedat až v první třetině. Ale pak už stál prakticky každý, protože sedět na funky koncertě, to je jako usnout na zvonkové dráze.
Konec dobrý, všechno dobré, ale musím se ptát sám sebe, jak je možné, že Leoš dokáže stejnou halu za téměř dvojnásobné vstupné třikrát vyprodat, zatímco jedni z nevlivnějších umělců své doby a žánru neví hodinu před koncertem, jestli nebudou hrát pro hrstku věrných. Abychom časem nezjistili, že hudba jako taková je v moderní zábavě Popelkou.

Setlist:
Automaton (ze záznamu)
Shake It On
Little L
Use the Force
Main Vein
Alright
Space Cowboy
(Don't) Give Hate a Chance
Runaway
Cosmic Girl
Corner of the Earth
Superfresh
Travelling Without Moving
Canned Heat
Love Foolosophy

Přídavek:
Virtual Insanity

Interpret: 
Styl hudby: