Ghost, 1.12.2019

Ghost
1.12.2019
O2 Universe
První adventní neděle se povedla. Věnečky, svíčky, mír a láska vůkol. Mléko lidské laskavosti kapalo ze všech stran tak mocně, až Všehomír usoudil, že nastolení rovnováhy je přirozená nutnost. I vyslal do teprve pár týdnů funkční haly O2 Universe švédské blasfemiky Ghost, jejichž skladbu „Ritual“ zařadil časopis Kerrang! mezi padesát nejtemnějších rockových skladeb. „Kaple páchne mrtvými lidskými oběťmi na oltáři,“ zpívá Tobias Forge, hybná síla kapely, zpěvák a skladatel, skrývající se v průběhu času pod různými uměleckými jmény. Po nejznámější reinkarnaci jako Papa Emeritus teď provětrává pódia pod jménem Cardinal Copia. Ale zpívá to tak melodicky v sladkých refrénech! Zapomenuty jsou finanční rozepře s bývalými spoluhráči, jejichž identita se tají bez ohledu na složení kapely, ve které hrají pod kolektivním jménem Nameless Ghouls. V nové sestavě a s albem „Prequel“ přijeli potěšit své věrné prvním samostatným koncertem v české republice. Předskakování Metallice nepla – venku a za světla to prostě není ono.
Stejně tak i obě včerejší předkapely, Tribulation a All Them Witches, splnily svou roli těch druhých, kteří jsou sice fajn, ale nejsou na pořadu dne. Zvláště druhá zmíněná předvedla propracované opusy, které možná působily až poněkud kontrastně svou relativní vážností proti rozvernosti hlavních hvězd. Když v devět hodin večer spadla za zvuků „Miserere Mei, Deus“ předsunutá opona a kapela spustila „Ashes“ z aktuálního alba, začalo být jasné několik věcí. Především skvělý zvuk. Pětitisícové O2 Universum není zdaleka tak obtížné nazvučit, jako sesterskou arénu. Za druhé zábavnost. Nejde jen o pyrotechnické efekty, ale (a to především) o kardinálovy scénky a proslovy. Kytarové souboje ghoulů, saxofonové sólo Papa Saxe, hecování publika, které všechnu energii a náladu vděčně vracelo. Za třetí hudební a pěvecké výkony. S prstem v nose (takříkajíc) odzpívaná novinka „Mary on a Cross“ ze singlu „Kiss a Go-Goat“, posledního nealbového počinu. Výše zmíněný „Ritual“ byl možná jediným pěveckým škobrtnutím, velmi mírným a publikum rádo odpustilo – když Copia nastavil do publika mikrofon, bylo zřejmé, jak hodně náročná na zpěv je tahle skladba, přičemž v repertoáru není jediná.
A znovu musím vyzdvihnout zvuk – průzračná, hymnická „He Is“, za kterou by se nemusela stydět kdejaká nedělní křesťanská kostelní kratochvíle. Ghost posouvají rouhání tak líbezným směrem, až máte pocit, že může být něco pravdy na pověstech, že pokud si pustíte jejich skladby pozpátku, uslyšíte občas chválu Ježíše.
Svůj set postavili především na průlomovém malbu „Meliora“ a aktuálním „Prequel“, včetně obou skladeb ze zmíněného singlu. Ten naznačuje možné další směrování, někam do vod, které brázdí The Sisters of Mercy, The Mission a další gotici.
O2 Universum přestálo křest pod svatopetrským křížem s tisícovkami rozzářených, mrtvolně podmalovaných očí nadšených posluchačů ze všech koutů Evropy. Přestálo a vydrželo. Tenhle vánoční (haha!) dárek pro všechny temné duše se smyslem pro melodii se satandík povedl.

Setlist:
Ashes
Rats
Absolution
Faith
Mary on a Cross
Devil Church (poté kytarový souboj)
Cirice
Miasma (Papa Sax Solo)
Ghuleh/Zombie Queen
Helvetesfönster (abridged)
Spirit
From the Pinnacle to the Pit
Ritual
Satan Prayer
Year Zero
He Is
Mummy Dust
Kiss the Go-Goat
dance Macabre
Square Hammer

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: