Colours of Ostrava - čtvrtek,18.7.

Colours of Ostrava – čtvrtek,18.7.
Pokud první den festivalu Colours of Ostrava patřil spíše ženám, druhý den tenhle trend genderově narovnal.
David Stypka i Ben Cristovao jsou žánrově naprosto odlišní, ale spojuje je hudební poctivost, v případě Stypky i pořádná dávka zarputilosti, se kterou svůj projekt Bandjeez vydupává ze země krok za krokem. Tento hudební svéráz z Frýdku-Místku svou pozici na scéně obhajuje velice zajímavými projekty, v poslední době především tím pod názvem Neboj. Oproti tomu miláček paní a dívek Ben výborně zúročil úspěchy v soutěži Česko hledá Superstar před deseti lety a jde si svou cestou nekomplikovaného popu. Oba umělci splnili role „odpoledního vysílání“ a první zahraniční akvizicí byl na hlavním pódium britský písničkář Tom Walker.
Úsměvavý mladík v pletené čepici se stal objevem v loňském roce poté, co jeho skladba „Leave a Light On“ dosáhla sedmého místa britské singlové hitparády. Debutové album „What a Time to Be Alive“ vydal letos v březnu a v současnosti ho propaguje při svých vystoupeních. V Ostravě si okamžitě získal sympatie publika na první dobrou – příjemné melodie v odpoledním slunci jako soundrack letní pohody fungují skvěle.
Na Arcelor Mittal stage ho střídala portugalská zpěvačka Mariza, která svůj hlas a umění zasvětila stylu fado, kterému se taky říká „portugalské blues“. Uvzlykané, oduševnělé, od srdce zpívané songy dokážou zachytit za okraj duše, stáhnout ji k sobě a vyždímat do posledního kapky slzy, kterou v ní najde. A najde jí hodně. Marize, jejíž hlas se občas polohou a výrazem dotkne tomu, kterým disponuje Lisa Gerrrd z Dead Can Dance, by možná slušela pokročilejší hodina a - početné rodiny prominou – absence dětských posluchačů.
To starý známý Rag’n’Bone Man dokáže roztančit každého od roku výš. Umělec, jehož album „Human“ se v roce 2017 stalo do té doby nejrychleji prodávaným mužským debutem desetiletí, vsadil na osvědčený repertoár, zahrnující všech pět singlů z prvotiny. Ten stejnojmenný samozřejmě nakonec. Pozitivně naladěný tlouštík hýřil úsměvy a když o devadesát minut později přišli na řadu místní Kryštof, jen najeli na příjemně naladěnou vlnu. Ostatně, ani jinak se moc snažit nemuseli. Podobně, jako o den dříve Buty je jejich katalog nabitý hity a Kryštof tuhle zbraň neváhali využít. Pokud někoho napadly nějaké politické konotace, byl to úkrok stranou. Na sympatiích k ostravským bardům se politika neprojevila vůbec nijak. A tak by to mělo v muzice chodit.

Setlist Rag’n’Bone Man:
Healed
Arrow
Your Way or the Rope
As You Are
The Right Way
Grace
Skin
Chrossheart
Be the Man
The Giant
Hell Yeah
Human

Styl hudby: