Bobby McFerrin, 9.5.2018

Bobby McFerrin
Fórum Karlín
9.5.2018

Kdo čekal radu, aby si nedělal starosti a byl šťastný, musel být zmatený z toho, že ji sice dostal, ale nikoliv formou notoricky známé písničky. Desetinásobný držitel ceny Grammy Bobby McFerrin už má nejspíš skladby „Don't Worry, Be Happy“ plné zuby, což se dá celkem snadno pochopit. Nejde jen o to, jak moc je s ním spojována, ale především jde o Bobbyho reakci na její neoprávněné užití ve volební kampani George Bushe v roce 1988. McFerrin ji na protest vyhodil z koncertního repertoáru, což nicméně není důvod k lítosti. Za svou kariéru natočil dvacítku sólových alb a nepočítaně dalších skladeb v rámci spolupráce s takovými mistry, jakými jsou či byli Joe Zawinul, Herbie Hancock, Al Jarreau, Quincy Jones, Laurie Anderson a mnoho dalších.
V současné koncertní podobě se McFerrin vrací k dvacet let starému konceptu osmiskladbového alba „Circlesongs“, které vydal u Columbia Records v roce 1997 s vokálním souborem Voicestra. Totožné mixování a capella soundu v rámci momentálních improvizací předvedl ve Fóru Karlín s domácím, libereckým souborem Akcent. Stejně, jako na albu se jedná o bezeslovné, sborově zpívané tóny, kdy se na rytmicko-melodický základ, tvořený skupinovým zpěvem, váže (nejen) hlasová virtuozita McFeriina a jeho dvou kolegů, Davida Worma a Joeye Blakea, přímých účastníků nahrávání originálních „Circlesongs“. V několika skladbách se přidalo i publikum (nejlépe ho uměl zapojit basový vokalista Blake) a výsledný dojem byl až magický. Směs popu, gospelu, R&B, jazzu a World music, postavená na ústředním melodickém riffu, fungovala naprosto spolehlivě. Hudba oholená na samou podstatu, rozkoš a euforii, kdy se nestydí zpívat nikdo, ani já, přestože přede mnou seděl Ondřej Soukup.
Suverénní výkon Akcentu by si zasloužil samostatnou hvězdičku k recenzi, ale to už by jich bylo šest. A vlastně...proč ne. Nebudu se trápit a budu šťastný. 6/5.

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: