Ariana Grande, 4.9.2019

Ariana Grande
O2 Aréna 4.9.2019

„Aspoň můžeme říct, že jsme to zkusili,“ zazpívali na úvod první předskokani floridské panenky Ariany, pennsylvánští Social House. A pokus jim vyšel, tihle dva sympaťáci se čtyřmi singly na tank topu a vítězstvím v MTV Music Awards v kategorii „Letní song“ hodili svůj krátký set mezi lidi s přehledem a s úsměvem. Je příjemný, když umělci vyjdou po rampě mezi lidi a ty mladý holky v publiku si to zaslouží. Aspoň malý zadostiučinění za ty průhledný kabelky, který s sebou musely mít, aby bylo vidět, že nechtějí vyhodit hloubětínský sportovní svatostánek do vzduchu, ani postřílet ostatní týnky napříč sekcemi. Na druhou stranu už jsem zažil drakoničtější bezpečnostní opatření, takže hlasy o tom, jak byli návštěvníci šikanovaný, jdou trochu mimo mísu. Social House halu rozdováděli, ale měli celkem snadnou práci. Při pohledu kolem bylo jasný, že tohle je dámská jízda a chick party a jakýkoliv chlap 30+ vypadal, že má buď zastydlej hudební vkus, nebo je na lovu. Což se nevylučuje.
Ale s tím zastydlým hudebním vkusem to zas nebude tak hrozný. Druhá předskokanka, anglická zpěvačka a skladatelka Ella Mai, jednoduše nezaujala. Držitelka Grammy za Best R&B Song a desítky dalších ocenění se utápěla v mash-upu průměrnosti, nenápaditosti a zastřeném projevu, ve kterém nebylo možné pořádně rozeznat ani předělávku Eda Sheerana „Put It All On Me“. Bylo vidět, že se hala nudí a tahle personifikace není samoúčelná, protože Ellu odzívaly snad i žárovky pod střechou. A o to víc zamrzelo, že mezi koncem jejího vystoupení a nástupem Ariany Grande zela skoro osmdesátiminutová pauza, která proměnila plochu v jedno velké, remcající peklo žíznivých dívek. V atmosféře zjitřených emocí holek, pro který bylo tohle vystoupení možná prvním životním setkáním s idolem (zažili jsme si to každej, takže bez shazování, prosím) by se hodilo více balených lahví, rozdávaných zdravotníky – když už si nemůžete dovnitř přinést koupenou vodu, v pořádku, ale pak se nedivte, když vám tam slečny padají jako mouchy.
Krátce po půl desáté se kruhový motiv nad pódiem proměnil v zatmění Slunce, obří zpětná zrcátka po stranách začala odrážet neznámé planety z cizích světů a zespodu se vynořila Ariana Grande se svou doprovodnou skupinou, naaranžovaní do ikonické Leonardovy Poslední večeře. Byla to současně první a poslední větší provokace večera, protože vystoupení se dá charakterizovat jedním slovem – líbezný. Arianě už se dvacítka přehoupla přes polovinu a je jasný, že sex pro ni není jen ocumlávání v parku, ale svoji cílovku zná perfektně a i to gesto, kdy sedícímu tanečnímu partnerovi položí prudce chodidlo v botě na rameno v typickém projevu dominance, působí tak nějak neškodně, jako cukrová vata. Ale v tý cukrový vatě jsou přesto občas žiletky. Ariana umí řezat hlasem, umí do něj dát erotiku, opovržení, holčičí rozpustilost i strach, to všechno dokonce v pár tónech po sobě. Má vynikající rozsah a je si týhle skutečnosti vědoma, stejně jako toho, kolik dívek k ní vzhlíží. Dokáže sestoupit mezi ně, v přeneseným významu i fyzicky, což výše zmíněná Ella Mai neumí, nebo nechce.
Stavebními kameny vystoupení byly samozřejmě songy z posledních dvou alb, „Sweetener“ a „Thank u, next“, společně s dalšími singly její dosavadní kariéry, čítající mimo jiné pět studiových alb. Koncert byl rozdělen do pěti částí, oddělenými video mezihrami, včetně „My Heart Belong to Daddy“, předělávky nesmrtelné Marilyn. Na „Get Well Soon“ nedošlo. Ne snad, že by už nebylo nutné připomínat si traumata minulosti, Manchester, nešťastné osudy. Ale nejlepší a nejdůstojnější připomínkou jsou další koncerty, šťastní posluchači, spokojení umělci. To je ten největší fakáč každýmu magorovi s nenávistí v srdci a mozku.
Pokud víte, na co jdete, nečekáte bubenický sóla přes pět minut a kytarovou onanii, musíte Arianu ocenit. Patnáct tisíc rozzářených ženských očí, to neuměl ani Casanova.
Sedm marshmallow z deseti.

Social House setlist:
At Least We Can Say That We Tried
Love Me Back
Why You Always Gotta Start Something
Tropical Rain
Magic in the Hamptons
Haunt You

Ella Mai setlist:
Love Me Like That
Cheap Shot
Shot Clock
Put It All on Me (Ed Sheeran cover)
10,000 Hours
BOO'd Up
Naked
Trip

Ariana Grande setlist:
Act 1
Raindrops (An Angel Cried)
God Is a Woman
Bad Idea
Break Up With Your Girlfriend, I'm Bored
Act 2
Childhood (video mezihra)
R.E.M. (shortened)
Be Alright
Sweetener / Successful
Side to Side (with extended outro)
7 Rings
Act 3
Adore
(Cashmere Cat song) (video mezihra)
Love Me Harder / Breathin
Needy
Fake Smile
Make Up
Right There / You'll Never Know / Break Your Heart Right Back
NASA
Only 1 (shortened)
Act 4
In My Head (video interlude)
Everytime (shortened)
The Light Is Coming (shortened)
Into You (shortened)
Act 5
My Heart Belongs to Daddy (Marilyn Monroe song) (video mezihra)
Dangerous Woman
Break Free (shortened)
No Tears Left to Cry
Přídavek:
Song played from tape
Thank U, Next (video mezihra)
Thank U, Next (with extended outro)

Interpret: 
Styl hudby: