alt-J

Alt-J
support: Marika Hackman

Fronta diváků, ovinutá od vchodu do Fora Karlín přes roh Thámovy až ke vchodu do metra připomněla původní význam slova „blockbuster“, tedy natolik žádaný filmový trhák, že na něj nedočkavci čekali v řadě okolo rohů domovních bloků.
Držitelé Mercury Prize u nás vystupovali potřetí a naposledy celkem nedávno, na loňském ročníku Colours of Ostrava. Už tam si odnášeli zasloužený úspěch, ale pravdou je, že komornější prostředí kryté haly (byť „komornější“ na levelu „Forum Karlín“, ale rozumíme si) a naprostá tma dává jejich show další bonusový rozměr navíc.
Jako předskokanka se uvedla pětadvacetiletá britka Marika Hackman, která není tuzemskému publiku neznámá. Část skladeb zpívalo s ní, vědělo očividně, s kým mají tu čest. Drtivou většinu skladeb odehrála z aktuální, druhé desky „I‘m Not Your Man“, včetně největšího hitu „Boyfriend“. Čtyřčlenné, vesměs holčičí obsazení ukázalo skvělou práci s melodiemi a dynamikou skladeb, od klidných, téměř folkových po výbušné rockové pasáže.
Alt-J si přivezli stejnou světelnou podívanou, jako loni v létě, ale setlist se mírně změnil. Jednak byl celkem pochopitelně o třetinu delší a navíc zazněly i skladby, které se sice objevily na tehdy čerstvém albu „Relaxer“, ale na živé provedení jsme si museli počkat. Samozřejmě mluvím především o hymnické „Pleader“, která je bezesporu jednou z nejpovedenějších skladeb skupiny.
Úvodní „Deadcrush“ naznačilo směr, kterým se bude večer ubírat – když odstartujete jedním z největších a nejočekávanějších trháků, je jasné, že zbytek představení nemůže tvořit vyplňovací vata. Koncert není cédéčko, abyste posluchače takhle nachytali.
Ruku v ruce s hudbou jde i vizuální složka, nejen ve videoklipech, které jsou u Alt-J velice důmyslné a propracované, ale i v koncertním provedení. Ten nápad s tyčemi, osázenými diodami je k nezaplacení a umožňuje vytvořit nejen náladotvornou atmosféru, ale dynamicky reagovat i na jednotlivé hudební nástroje, například údery do strun zpěváka a kytaristy Joea Newmana.
Pokud můžete, Alt-J si nenechte ujít naživo. Z desek jsou skvělí, koncertně dokonalí. Nejen u relativně nových věcí, ale i u stařičké „Matildy“ a celá produkce nestihne nudit. Alt-J jsou strojem na emoce. Melancholické, uklidňující, ale zvláštním způsobem hřejivé. Pohlazení v neklidné době.

Setlist:

Deadcrush
Fitzpleasure
Something Good
Nara
The gospel of John Hurt
In Cold Blood
❦ (Ripe & Ruin)
Tessellate
Intro (This Is All Yours)
Every Other Freckle
Hunger of the Pine
Bloodflood
Matilda
Dissolve Me
Pleader
Taro
Left Hand Free
Přídavek:

Intro (An Awesome Wave)
3WW
Breezeblocks

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: